Slovensko inovacijsko stičišče (SIS EGIZ) se je 8. oktobra 2024 v Bruslju udeležilo pomembnega srečanja projekta HealthChain, na katerem so se zbrali deležniki projektnega ekosistema, da bi spodbudili medregionalno sodelovanje in širitev projekta z vključitvijo 5 dodatnim regij (t. i. Mirror regije). Cilj sestanka je bil spodbujanje mreženja, izmenjave znanj ter krepitev medregionalnega sodelovanja in spodbujanja inovacij.

HealthChain se osredotoča na skupno razvijanje digitalnih zdravstvenih rešitev, ki jih narekujejo potrebe med zdravstvenimi organizacijami (HO) in IT podjetji. Te rešitve so zasnovane za reševanje realnih izzivov v zdravstvu in izboljšanje oskrbe pacientov po vsej Evropi. Projekt povezuje regionalne akterje iz celotne Evrope, z namenom sodelovanja, izmenjave najboljših praks in razvoja inovativnih zdravstvenih rešitev znotraj lastnih ekosistemov, z glavnim ciljem pospeševanja regionalne konkurenčnosti. Medtem ko so ustanovne regije (Murcia – Španija, Centro Portugal – Portugalska, Zahodna Slovenija, Primorsko-Goranska – Hrvaška in Vzhodna Nizozemska) postavile temelje, so dodatne pridružene regije (Navarra, Zahodna Grčija, Castilla y León, Flandrija in Severozahodna Romunija) sedaj pripravljene, da prevzamejo in nadalje razvijajo model s podporo ustanovnih regij.

Sestanek se je začel z interaktivno delavnico, s katero so bile prepoznane izkušnje ter najboljše prakse pri izvajanju modela HealthChain. Razprava se je osredotočila na prepoznavanje neizpolnjenih potreb po inovacijah, zagon odprtih pozivov za podjetja, ki lahko rešijo predlagane izzive, skupno ustvarjanje inovativnih rešitev in ukrepe za zagotovitev sprejetja rešitev po pilotnem testiranju, če bo le-to uspešno.

Preko strukturiranega brainstorminga z naslovom “Spodbujanje poslovne podpore: prepoznavanje regionalnih virov in potreb” so udeleženci iz ustanovnih in mirror regij sodelovali pri identificiranju notranjih virov, iniciativ in vrzeli, z namenom podpore procesu skupnega ustvarjanja in širitvi inovativnih rešitev. Ta delavnica je vsaki regiji omogočila, da prepozna morebitne sinergije in področja, kjer bi lahko ponudili ali prejeli podporo ustanovnih članic projekta. Z identifikacijo vrzeli v virih in strokovnem znanju lahko regije učinkovito izkoristijo potenical za izboljšanje poslovne podpore za IT podjetja in zdravstvene organizacije v okviru ekosistema HealthChain.

Veselimo se skupnega nadaljnega sodelovanja z novo pridruženimi regijami!