SRIP

SIS EGIZ je na razpisu za izbor operacij "Podpora strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom (SRIP) na prioritetnih področjih pametne specializacije", objavljenim 14. 10. 2016, uspešno kandidiral in postal koordinator SRIP Zdravje - medicina.

V zadnjih letih prihaja do številnih sprememb na področju medicine in zdravja. Nanotehnologije, biotehnologija, umetna inteligenca, fotonika, robotika, novi materiali, novi pristopi k zdravljenju, analiza velikih podatkov, senzorji, razvite tehnologije in nosljive naprave skoraj dnevno premikajo meje mogočega. Podjetja in raziskovalne organizacije v Evropi in ZDA so organizirane v številne močne grozde, rojevajo globalne produkte, nenehno inovirajo in si vzajemno odpirajo poti na nove trge.

V Sloveniji smo danes nedvomno visoko usposobljeni, kar potrjujejo izjemni uspehi podjetij vseh velikosti. Nasprotno smo hkrati tudi zelo razdrobljeni, prevečkrat potencialov ne pretvorimo v rezultate, nimamo zadostne vpetosti med klasičnimi disciplinami področja in novimi ponudniki medicinskih instrumentov, naprav in pripomočkov ter IKT prebojniki.

Če se organiziramo v učinkovite verige vrednosti in vzpostavimo prave podporne storitve za prenos znanja, zaščito intelektualne lastnine in prepoznavnost Slovenije kot močne globalne medical/healthcare blagovne znamke, lahko vzpostavimo vzpodbudno gospodarsko inovacijsko okolje za zdravje in medicino, pozitivno vplivamo na zdravje prebivalstva in aktivno staranje ter uresničimo pol milijarde evrov dodatnega izvoznega potenciala.

Zato je Stičišče v okviru razpisa za izbor operacij “Podpora strateškim razvojno inovacijskim partnerstvom (SRIP) na prioritetnih področjih pametne specializacije” združilo 47 ključnih akterjev na vseh prednostnih področjih uporabe S4 znotraj področja Zdravje – medicina: (1) translacijska medicina, (2) biofarmacevtika, (3) zdravljenje raka, (4) naravna zdravila in kozmetika in (5) aktivno in zdravo staranje, s čimer naslavljamo preventivo, zdrav način življenja, rehabilitacijo in podaljševanje obdobja samostojnosti za starejše.

Predstavitev SRIP-a

Ključne usmeritve – povzetek SRIP-a

Delovna skupina državnih sekretarjev (DSDS) je dne 7. julija 2017 potrdila akcijski načrt SRIP, razen v delih, ki se nanašajo na “Presnovni sindrom”, “Diagnosticiranje nevrotoksičnosti/nevrodegeneracije”, “Nove storitve za spodbujanje aktivnega staranja” in “Telemedicina in teleterapevtika”. Tabela prioritet Slovenske strategije pametne specializacije (S5) in pripadajočih fokusnih področij in tehnologij je dostopna tukaj.

Akcijski načrt

Akcijski načrt za 3. fazo

V SRIP Zdravje – medicina je vključen tudi eden od nosilnih programov SIS EGIZ z delovnim naslovom “Medicinska dolina”, lahko pa bi se imenoval tudi “Znanstveno mesto”, v angleščini smo začeli uporabljati termin Alpe-Adria BioHealth Innovation Hub. Le ta predstavlja sodobno obliko grozdenja, ki ga pri nas še ne uporabljamo, v ekonomijah znanja pa predstavlja jedro inovacijskega sistema. Podrobneje o programu si lahko preberete tukaj.

Spletna stran evropske kohezijske politike v Sloveniji

“Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.”