KDO SMO

Nove tehnologije so pospešile razvoj, dvignile uporabniška pričakovanja in eksponentno skrajšale čas uvedbe novih produktov na trg. Za Slovenijo je to slaba novica in dobra priložnost. Zakaj?

Evropa se sooča z zaostajanjem za globalnimi tekmeci. Ne-tehnološke inovacije so v Evropi še vedno redke, v ZDA pa že zelo pogosto pravilo. 

V Evropi ni dovolj tveganega kapitala, podjetniška dinamika ni ustrezna in vse to prispeva  k 15% razliki v produktivnosti, ki se ne zmanjšuje.

V Sloveniji smo vajeni delati postopoma, raziskovati predvsem za javni denar, koračno razvijati produkte in jih previdno uvajati na trg. 

Vse analize in primerjave s Slovenijo ugotavljajo, da smo v zadnjih letih sicer nekaj napredovali, a ostajamo med inovacijskimi sledilci.

Čeprav imamo relativno močno znanstveno osnovo, prodorna podjetja in tradicijo inovatorstva, so naši potenciali razdrobljeni, napori nepovezani in dostop do virov financiranja omejen. Tveganega kapitala praktično nimamo. Nimamo pravega inovacijskega podpornega okolja.

NOVE TEHNOLOGIJE

Spletni oblak

Umetna inteligenca

3D tiskanje

Na pohodu so nove tehnologije kot Cloud, Big data, umetna inteligenca, 3D tisk, nanotehnologije, digitalna biologija in biotehnologija. Omogočajo bliskovit napredek vsem, ki jih obvladujejo in uporabljajo, tistim, ki tega ne prepoznajo pa izgubo trgov. Organizacije brez prave vizije nimajo obetavne prihodnosti!

Če te novosti opazimo prepočasi, bomo močno zaostali. Vendar, če jih hitro privzamemo, lahko postanemo vodilni inovatorji in uživamo rezultate poslovnega uspeha.

Povezati Slovenijo okrog prebojnih tehnologij in doseči kritično maso gospodarstva, akademske odličnosti in ustvarjalnih sil je prednostna naloga Slovenskega inovacijskega stičišča.