SIS EGIZ in SRIP Zdravje – medicina na MOS 2024

Predstavitev slovenskih inovacij in raziskovalnih dosežkov

 

Slovensko inovacijsko stičišče (SIS EGIZ) in SRIP Zdravje – medicina sta se tudi letos uspešno predstavila na Mednarodnem sejmu MOS 2024 v Celju. Na povabilo Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije smo sodelovali v okviru projekta “Stičišče znanosti in gospodarstva”, ki ga vodi g. Janez Škrlec. Projekt, ki poteka že od leta 2016, omogoča razvojno-raziskovalnim in izobraževalnim institucijam predstavitev inovacij, znanstvenih dosežkov, novih tehnologij in izobraževalnih programov.

 

Sodelovanje v okviru “Stičišča znanosti in gospodarstva” je izjemna priložnost, da se širša javnost seznani s pomembnimi dosežki slovenskih raziskovalcev in institucij. Na letošnjem sejmu smo predstavili naš največji projekt SRIP Zdravje – medicina, z vsemi petimi fokusnimi področji. Poseben poudarek smo namenili srebrni ekonomiji ter naravnim zeliščem in zdravilom. Predstavili smo tudi zaključeni evropski projekt Senior Eco-Nect in evropski I3 projekt HealthChain, obiskovalcem pa smo razdelili informativne letake obeh projektov.

 

Vsako leto “Stičišče znanosti in gospodarstva” pritegne veliko zanimanja med obiskovalci, še posebej med študenti, dijaki in mladimi, ki jih zanima prihodnost tehnologij in inovacij. Letošnja predstavitev Stičišča je bila usmerjena v digitalizacijo, digitalno transformacijo, nove poslovne modele ter v prihodnost industrije – od Industrije 4.0 do prihajajoče Industrije 5.0 in Družbe 5.0. Na sejmu se je predstavilo več kot 20 raziskovalnih inštitucij in podjetij, ki so skupaj predstavili več kot 50 inovacij.

 

Na Stičišču znanosti in gospodarstva so med drugim sodelovali FERI Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Kemijski inštitut, Inštitut Jožef Stefan, Visoka strokovna šola za bioniko Ptuj, Znanstveno središče Rudolfovo, SIS EGIZ, CO Namaste in Nanocenter, SRIP Zdravje – medicina ter visokotehnološka podjetja kot so Skylabs, Inea, PS iz Logatca, Miel, Dobre rešitve, Makro Team, Green Twin, IRT 3000, Tovarna leta (Finance) in številni drugi.

 

 

Kljub dobri obiskanosti sejma, bi si želeli večjo udeležbo drugih raziskovalnih inštitucij ter fakultet iz Slovenije, saj se številne med njimi ukvarjajo z inovativnimi raziskavami. SRIP Zdravje – medicina je bil edini udeleženec SRIP-ov. Kljub temu smo izkoristili priložnost za krepitev vezi z Univerzo v Mariboru (FERI), s katero smo po zaključku sejma pregledali predloge za sodelovanje z našimi mednarodnimi partnerji. Veselimo se vseh priložnosti za nadaljnje sodelovanje in snovanje skupnih projektov.

Udeležba na MOS 2024 je bila uspešna in potrjuje pomen povezovanja znanosti in gospodarstva pri promociji slovenskih inovacij in raziskovalnih dosežkov. Hvaležni smo Ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in inovacije za povabilo ter podporo, ki omogoča razvoj in predstavitev slovenske znanosti na mednarodni ravni.