V središču: Intervju z zaslužnim profesorjem Stanetom Pejovnikom

Življenjsko pot prof. dr. Staneta Pejovnika že več kot trideset let tlakuje predano znanstveno delo. Poznamo ga kot nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta, dekana Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo in rektorja Univerze v Ljubljani. Je redni član Svetovne akademije znanosti in umetnosti, s častnim doktoratom ga je okronala tudi Univerza Clarkson v ZDA. Ta mesec pa je njegovo pot zaznamoval še en pomemben mejnik: prejel je najvišje državno priznanje v znanosti. Kot gonilni sili SIS EGIZ, se mu v združenju poklanjamo s pričujočim intervjujem. V njem ta velika osebnost slovenske znanosti spregovori skozi metafore in anekdote ter tako razodene tudi kakšno, doslej javnosti neznano, poglavje svoje življenjske poti.

Prvo vprašanje daje pridih vsem sledečim. Naj bo prvo vaše – za vas.
Kaj bi spremenil, če bi lahko celotno življenjsko pot prehodil še enkrat?

In odgovor?
Nič. Pustil bi stvarem naj tečejo. Najpomembnejše je, da si povezan s tem, kar delaš, in s tistimi, s katerimi živiš. Oboje je enako pomembno – po drugi strani pa drži tudi, da popolnega ravnotežja ni.

Pred dnevi ste prejeli prestižno Zoisovo nagrado za življenjsko delo. Če bi vas prosila za metaforo, s katero bi opisali svoje življenjsko delo, katero bi izbrali?
Življenje ni tisto, kar smo doživeli. Je tisto, kar smo si zapomnili.

Kaj ste si zapomnili? Kaj vas je zaznamovalo, zgradilo, oblikovalo?
Kot otrok sem živel v vasi Galicija blizu Žalca. Na vrhu hriba je bila šola, hiša za učitelje, cerkev, mežnarija in župnišče. Moja starša sta bila učitelja, učila sta vse štiri razrede. Vse dokler se nista k nam preselila še stara starša, sem bil brez varstva in sem zato z materjo hodil v njen razred. Tako sem se seveda veliko naučil – brati, pisati, računati sem znal že pri šestih letih. Odločili so se, da grem zato lahko kar v šolo. Zatrdim lahko, da je bilo to prezgodaj – socialno namreč nisem bil pripravljen in eno leto je v tej starosti veliko. Sošolci so bili le eno leto starejši, a v bistvu bolj dozoreli. Šele na fakulteti sem ujel popoln stik z okolico. Svojim vnukom bi danes raje eno leto podaljšal igro, kot da bi jih poslal v šolo prekmalu.

Zaznamovala me je tudi huda življenjska izkušnja – zgodnja očetova smrt. Zbolel je za levkemijo in pri 40 letih umrl. V Sloveniji ni bilo znanja za zdravljenje, zato je moral v Zagreb. Dvakrat na mesec sem iz Celja v Zagreb vozil kri, da so mu jo lahko menjavali. Seveda sem se zavedal, da je prognoza slaba in čeravno je bil vsakič, ko sem prišel vesel, te radosti nisem mogel deliti. Nisva se pogovarjala o smrti, sva jo le nakazovala. Če bi kdorkoli v moji družini danes na smrt zbolel, bi se o tem pogovarjal. Pogovor marsikaj olajša. No vidite, da so stvari, ki bi jih spremenil na svoji življenjski poti.

Kako je očetova smrt spremenila vašo pot?
Želel sem si študirati v Beogradu, pa zaradi pomanjkanja denarja, posledično tudi zaradi očetove smrti, nisem mogel. Tako sem študiral v Ljubljani in ves čas študija tudi delal preko »študenta«, da sem se preživljal. Imel pa sem srečo, da sem delal v laboratoriju Instituta »Jožef Stefan« in tako sem bil po diplomi resnično pripravljen na raziskovalno delo. To je sicer izkušnja, s katero pa sem veliko pridobil pri kasnejšem delu in jo vsem priporočam.

Kako se je življenje zasukalo potem?
Po diplomi se nama je s partnerko Majdo rodila hči, Urška. Takrat še nisva bila poročena in o poroki niti nisva razmišljala, starša pa naju v poroko nista silila. Ko pa je  poroko oznanila moja sestra Alenka  –  sta prišla najina starša na obisk. Bila sta odločna: “Alenka se bo poročila, vidva bosta pa priči. No, in še vidva se bosta poročila.” In tako je tudi bilo. Kmalu zatem se nama je rodil še sin. Ko je bil star 9 mesecev, sem dobil štipendijo v Stuttgartu. Žena je takrat pustila službo na šoli in smo šli vsi, torej devetmesečni sin Janez, dvo in pol letna hči Urška in midva, v Nemčijo za eno leto in pol.

Stuttgartski »Institut Max Planck« je vrhunska mednarodna ustanova. V laboratoriju smo vsi govorili angleško. Sobo sem si delil s kolegom iz Južne Koreje, ki je kasneje delal na KIT. To je korejska kopija ameriškega MIT. Ko sem skoraj 20 let kasneje obiskal to vrhunsko korejsko univerzo s takratnim slovenskim ministrom, sem dobil poziv, da želi rektor govoriti z menoj. Bil sem presenečen. Z menoj? In rektor ni bil nihče drug kot moj kolega iz MPI Stuttgart. Ta anekdota govori o izjemni pomembnosti mednarodne mreže, ki sem si jo stkal, zahvaljujoč Institutu Max Planck. Institut »Jožef Stefan« pa me je naučil osnovne metodologije raziskovanja. Vloga obeh institucij je bila odločilna za mojo pot.

Zaupajte nam še kakšno anekdoto, prosim.
Ko sem šel v pokoj, me je poklical japonski kolega. Povabil me je na njihovo zasebno univerzo in mi ponudil nerazumno visoko plačo – v primerjavi s slovenskimi seveda. To sem mu tudi povedal. Pa mi je odgovoril: »Saj ne kupujemo tebe, ampak tvojo mrežo. Če se nam pridružiš, bodo sem prihajali pomembni ljudje iz tvojega kroga. In ravno to najbolj potrebuje naša univerza.«

Sam sem doktoriral na Univerzi v Ljubljani. Bil sem med prvimi, ki je na vprašanja med zagovorom odgovarjal v angleščini. Po doktoratu sem želel odpreti svoje raziskovalno področje v okviru Instituta »Jožef Stefan« – a sem bil za slovenske razmere premlad, da bi imel svojo raziskovalno skupino. Z dr. Kolarjem, ki je bil tudi moj mentor, sva se nato dogovorila za mesto asistenta na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo. Vedno sva dopuščala, da imava različna mnenja in pogosto sva trdo razpravljala.

Menim, da šefov ni treba vedno ubogati, res pa je, da moraš biti trdno prepričan v svoj prav in vedeti zakaj čemu nasprotuješ. Če se bojiš, si že izgubil.

Vaša prva karierna stopnička je bilo vodenje Kemijskega inštituta. Prišlo je nepričakovano. Izziv ste sprejeli kot asistent pri 36 letih, Inštitut pa ni bil v najboljši kondiciji. Kaj vas je opogumilo?
Nisem okleval. Hitro sem se odločil in naredil sem prav. Biti direktor je trdo delo. In čeravno je bilo veliko »papirologije«, nisem hotel zapustiti raziskovanja. Na fakulteti smo se začeli ukvarjati z litijevimi baterijami. Jugoslovanska armada je takrat s tovarno Zmaj sklenila pogodbo za izdelavo baterij s tionil-kloridom. Potencial je ogromen. Mi pa smo ustvarili močno mlado in zelo interdisciplinarno (kemiki, fiziki, elektrotehniki) raziskovalno ekipo, ki je morala vse postaviti od samega začetka. Najpomembnejši pa so bili moji doktoranti, sami izvrstni fantje in dekleta, ki so danes zelo uspešni v Evropi in svetu na področju raziskav litijevih baterij. Seveda se je skupina skupaj z mano preselila na Kemijski inštitut. Danes je ena od nosilnih raziskovalnih skupin na inštitutu.

Vrhunskega rezultata ne moremo ustvariti čez noč. Katere so ključne prvine?
Več jih je – oprema, dobra mednarodna mreža in pravi ljudje. Če želiš v državi imeti neko znanstveno področje, ki potem državi omogoča, da ima stik z vrhunskimi dosežki in se tudi sama umešča v vrh, je treba z raziskavami začeti dovolj zgodaj. Raziskovalci morajo na premikajoči vlak stopiti pravočasno. Znanstvena dognanja enostavno potrebujejo čas, da dozorijo. Tudi do 10, 20 let. Področje litijevih baterij recimo, nam je odprlo vrata na področju avtomobilskih akumulatorjev, ki je danes zelo aktualno. Neskromno lahko rečem, da sem bil začetnik na tem polju v Slovenji – zato je bilo moje delo na Kemijskem inštitutu pravzaprav delo za državo Slovenijo.

Kakšen ste kot pedagog?
Dvakrat sem bil izbran za najboljšega profesorja na Fakulteti. Uspeš lahko samo, če dovolj dolgo in trdo delaš. Moja univerzitetna kariera temelji na dejstvu, da rad predavam. Rad imam stik z mladimi. Čeravno je to delo tudi naporno, me veseli.

Vsakič, ko sem končal predavanje, sem si vzel čas in si kot film prevrtel svoje predavanje nazaj. Iskal sem točke, kjer nisem dovolj jasno razložil stvari. Te sem potem označil in jih izboljševal, če ne drugače, pa med dopustom. Opažam, da slovenski študentje premalo vztrajajo na dobri razlagi. Če bi bil sam še enkrat študent, bi bil prav zagotovo “zoprn” – spraševal bi tako dolgo, dokler ne bi dobil dobrega pojasnila snovi.

Prav tako smo imeli v naši raziskovalni skupini dogovor, da preden predavamo na konferencah, nastopimo drug pred drugim. Temu smo rekli  “poskusna predavanja”. Drug drugega smo tudi spraševali, kar se da težka vprašanja in čim bolj podobna tistim, ki nam bi jih lahko zastavilo pravo občinstvo. Tako smo si vlili samozaupanje. To prakso sem prenesel tudi svojim študentom.

Med vidnejšimi mejniki v vaši karieri je tudi leto 2009, ko ste bili izvoljeni za 42. rektorja Univerze v Ljubljani. Na katere uspehe ste najbolj ponosni v tej vlogi?
Jezilo me je, da so predavanja v okviru Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo potekala na kar 13 naslovih – v predavalnicah, razpršenih po vsem  mestu. “Rabimo novo stavbo,” smo vedeli vsi zaposleni. Vendar pa je bila pot do tja dolga in prav nič preprosta. Lokacija, denar, dovoljenja. Trajalo je skoraj dvajset let in ko sem zaključeval z rektorskim mandatom, smo stavbo vendarle postavili. Na to sem ponosen.

Nam zaupate še kakšno rektorsko anekdoto?
Predsednik vlade ni prišel na obisk na Univerzo v Ljubljani (mimogrede je tu diplomiral) niti enkrat, ministri pa so nas v glavnem želeli poučevati, kaj in kako naj delamo. Višek pa je bil, ko so nam v proračunu pobrali 16 milijonov proračunskih sredstev brez vsake utemeljitve. Povabil sem študente in zaposlene, da se temu upremo pred parlamentom in vsem (študentom in zaposlenim) poslal elektronsko pošto s povabilom k uporu. V eni uri sem prejel 3000 odgovorov in se odločil: gremo! Več tisoč študentov in profesorjev se nas je zbralo  na Kongresnem trgu in z vodstvom Univerze v Ljubljani, Mariboru in Kopru na čelu smo odkorakali na Trg republike. Napolnili smo ga in med študente razporedili članice in člane Akademskega pevskega zbora. Zapeli smo Gaudeamus igitur in študentka je prebrala naše zahteve. Za konec smo zapeli Zdravljico, jaz pa sem pohitel na slavnostno sejo Senata univerze, kjer smo proglasili zaslužne profesorje. Bilo je krasno in uspešno! Poslanci so vrnili vseh 16 milijonov v proračun. Zbrani pa se niso hoteli raziti in so nato naredili krog okoli parlamenta in ker tega nismo najavili, sem po enem tednu dobil odločbo s plačilom kazni 500 €.

Naslednje jutro pa je zgodaj zjutraj v moj kabinet klical novinar Denis Avdić. Mene še ni bilo v službi in vprašali so ga, zakaj kliče. Ponudil je, da bi kazen plačal namesto mene. Moja šefica kabineta Tanja Pibernik je to med gromkim smehom zavrnila, rekoč: »To pa ne bo šlo. Rektor hoče kazen plačati sam.«  In sem jo, Denis pa je z odličnim komentarjem pogovor objavljal vse dopoldne po radiu.

Še vedno hodite vsak dan delat v svojo pisarno na fakulteti. Kaj snujete?
Moja vizija je Medicinska dolina – to je seveda delovno ime za znanstveno mesto, ki bi ga lahko naredili, če bi Slovenija imela inovacijski sistem, vizijo in rizični kapital. Takšno dolino znanja in sodelovanja nujno potrebujemo, saj je edina pot do ekonomije, sloneče na znanju.

Poleg tega poskušam preprečevati neumnosti, ki smo jih pričeli institucionalizirati s slovitim ZUJF-om. Naša demografska slika je namreč enako slaba, kot povsod po Evropi. Premalo se ukvarjamo s starejšo populacijo, enostavno ne izkoristimo znanja in sposobnosti, ki jih ima. Poleg tega smo starost naredili nečloveško. Domovi za ostarele so večinoma popolnoma neprimerni in bodo generacije varovancev prikrajšali za spoštljivo doživljanje starosti.

Varovanci so v današnjih domovih obravnavani kot nekakšen inventar. Prav v takšnem znanstvenem mestu bi lahko njihove sposobnosti učinkovito prenašali na mlade, starejši generaciji pa omogočili spoštljivo starost. To bi naredili tako, da bi v prijetnem okolju postavili akademsko vas in skupnost starejših oblikovali tako, da bi lahko vsaj delno nadomestila staranje v družinskem krogu.

Intervju: Tonja Blatnik, iUFC – Institute for Universal Future Communications

xosotin chelseathông tin chuyển nhượngcâu lạc bộ bóng đá arsenalbóng đá atalantabundesligacầu thủ haalandUEFAevertonxosofutebol ao vivofutemaxmulticanaisonbetbóng đá world cupbóng đá inter milantin juventusbenzemala ligaclb leicester cityMUman citymessi lionelsalahnapolineymarpsgronaldoserie atottenhamvalenciaAS ROMALeverkusenac milanmbappenapolinewcastleaston villaliverpoolfa cupreal madridpremier leagueAjaxbao bong da247EPLbarcelonabournemouthaff cupasean footballbên lề sân cỏbáo bóng đá mớibóng đá cúp thế giớitin bóng đá ViệtUEFAbáo bóng đá việt namHuyền thoại bóng đágiải ngoại hạng anhSeagametap chi bong da the gioitin bong da lutrận đấu hôm nayviệt nam bóng đátin nong bong daBóng đá nữthể thao 7m24h bóng đábóng đá hôm naythe thao ngoai hang anhtin nhanh bóng đáphòng thay đồ bóng đábóng đá phủikèo nhà cái onbetbóng đá lu 2thông tin phòng thay đồthe thao vuaapp đánh lô đềdudoanxosoxổ số giải đặc biệthôm nay xổ sốkèo đẹp hôm nayketquaxosokq xskqxsmnsoi cầu ba miềnsoi cau thong kesxkt hôm naythế giới xổ sốxổ số 24hxo.soxoso3mienxo so ba mienxoso dac bietxosodientoanxổ số dự đoánvé số chiều xổxoso ket quaxosokienthietxoso kq hôm nayxoso ktxổ số megaxổ số mới nhất hôm nayxoso truc tiepxoso ViệtSX3MIENxs dự đoánxs mien bac hom nayxs miên namxsmientrungxsmn thu 7con số may mắn hôm nayKQXS 3 miền Bắc Trung Nam Nhanhdự đoán xổ số 3 miềndò vé sốdu doan xo so hom nayket qua xo xoket qua xo so.vntrúng thưởng xo sokq xoso trực tiếpket qua xskqxs 247số miền nams0x0 mienbacxosobamien hôm naysố đẹp hôm naysố đẹp trực tuyếnnuôi số đẹpxo so hom quaxoso ketquaxstruc tiep hom nayxổ số kiến thiết trực tiếpxổ số kq hôm nayso xo kq trực tuyenkết quả xổ số miền bắc trực tiếpxo so miền namxổ số miền nam trực tiếptrực tiếp xổ số hôm nayket wa xsKQ XOSOxoso onlinexo so truc tiep hom nayxsttso mien bac trong ngàyKQXS3Msố so mien bacdu doan xo so onlinedu doan cau loxổ số kenokqxs vnKQXOSOKQXS hôm naytrực tiếp kết quả xổ số ba miềncap lo dep nhat hom naysoi cầu chuẩn hôm nayso ket qua xo soXem kết quả xổ số nhanh nhấtSX3MIENXSMB chủ nhậtKQXSMNkết quả mở giải trực tuyếnGiờ vàng chốt số OnlineĐánh Đề Con Gìdò số miền namdò vé số hôm nayso mo so debach thủ lô đẹp nhất hôm naycầu đề hôm naykết quả xổ số kiến thiết toàn quốccau dep 88xsmb rong bach kimket qua xs 2023dự đoán xổ số hàng ngàyBạch thủ đề miền BắcSoi Cầu MB thần tàisoi cau vip 247soi cầu tốtsoi cầu miễn phísoi cau mb vipxsmb hom nayxs vietlottxsmn hôm naycầu lô đẹpthống kê lô kép xổ số miền Bắcquay thử xsmnxổ số thần tàiQuay thử XSMTxổ số chiều nayxo so mien nam hom nayweb đánh lô đề trực tuyến uy tínKQXS hôm nayxsmb ngày hôm nayXSMT chủ nhậtxổ số Power 6/55KQXS A trúng roycao thủ chốt sốbảng xổ số đặc biệtsoi cầu 247 vipsoi cầu wap 666Soi cầu miễn phí 888 VIPSoi Cau Chuan MBđộc thủ desố miền bắcthần tài cho sốKết quả xổ số thần tàiXem trực tiếp xổ sốXIN SỐ THẦN TÀI THỔ ĐỊACầu lô số đẹplô đẹp vip 24hsoi cầu miễn phí 888xổ số kiến thiết chiều nayXSMN thứ 7 hàng tuầnKết quả Xổ số Hồ Chí Minhnhà cái xổ số Việt NamXổ Số Đại PhátXổ số mới nhất Hôm Nayso xo mb hom nayxxmb88quay thu mbXo so Minh ChinhXS Minh Ngọc trực tiếp hôm nayXSMN 88XSTDxs than taixổ số UY TIN NHẤTxs vietlott 88SOI CẦU SIÊU CHUẨNSoiCauVietlô đẹp hôm nay vipket qua so xo hom naykqxsmb 30 ngàydự đoán xổ số 3 miềnSoi cầu 3 càng chuẩn xácbạch thủ lônuoi lo chuanbắt lô chuẩn theo ngàykq xo-solô 3 càngnuôi lô đề siêu vipcầu Lô Xiên XSMBđề về bao nhiêuSoi cầu x3xổ số kiến thiết ngày hôm nayquay thử xsmttruc tiep kết quả sxmntrực tiếp miền bắckết quả xổ số chấm vnbảng xs đặc biệt năm 2023soi cau xsmbxổ số hà nội hôm naysxmtxsmt hôm nayxs truc tiep mbketqua xo so onlinekqxs onlinexo số hôm nayXS3MTin xs hôm nayxsmn thu2XSMN hom nayxổ số miền bắc trực tiếp hôm naySO XOxsmbsxmn hôm nay188betlink188 xo sosoi cầu vip 88lô tô việtsoi lô việtXS247xs ba miềnchốt lô đẹp nhất hôm naychốt số xsmbCHƠI LÔ TÔsoi cau mn hom naychốt lô chuẩndu doan sxmtdự đoán xổ số onlinerồng bạch kim chốt 3 càng miễn phí hôm naythống kê lô gan miền bắcdàn đề lôCầu Kèo Đặc Biệtchốt cầu may mắnkết quả xổ số miền bắc hômSoi cầu vàng 777thẻ bài onlinedu doan mn 888soi cầu miền nam vipsoi cầu mt vipdàn de hôm nay7 cao thủ chốt sốsoi cau mien phi 7777 cao thủ chốt số nức tiếng3 càng miền bắcrồng bạch kim 777dàn de bất bạion newsddxsmn188betw88w88789bettf88sin88suvipsunwintf88five8812betsv88vn88Top 10 nhà cái uy tínsky88iwinlucky88nhacaisin88oxbetm88vn88w88789betiwinf8betrio66rio66lucky88oxbetvn88188bet789betMay-88five88one88sin88bk88xbetoxbetMU88188BETSV88RIO66ONBET88188betM88M88SV88Jun-68Jun-88one88iwinv9betw388OXBETw388w388onbetonbetonbetonbet88onbet88onbet88onbet88onbetonbetonbetonbetqh88mu88Nhà cái uy tínpog79vp777vp777vipbetvipbetuk88uk88typhu88typhu88tk88tk88sm66sm66me88me888live8live8livesm66me88win798livesm66me88win79pog79pog79vp777vp777uk88uk88tk88tk88luck8luck8kingbet86kingbet86k188k188hr99hr99123b8xbetvnvipbetsv66zbettaisunwin-vntyphu88vn138vwinvwinvi68ee881xbetrio66zbetvn138i9betvipfi88clubcf68onbet88ee88typhu88onbetonbetkhuyenmai12bet-moblie12betmoblietaimienphi247vi68clupcf68clupvipbeti9betqh88onb123onbefsoi cầunổ hũbắn cáđá gàđá gàgame bàicasinosoi cầuxóc đĩagame bàigiải mã giấc mơbầu cuaslot gamecasinonổ hủdàn đềBắn cácasinodàn đềnổ hũtài xỉuslot gamecasinobắn cáđá gàgame bàithể thaogame bàisoi cầukqsssoi cầucờ tướngbắn cágame bàixóc đĩaAG百家乐AG百家乐AG真人AG真人爱游戏华体会华体会im体育kok体育开云体育开云体育开云体育乐鱼体育乐鱼体育欧宝体育ob体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育亚博体育开云体育开云体育棋牌棋牌沙巴体育买球平台新葡京娱乐开云体育mu88qh88