L’ORÉAL Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, partnerja slovenskega nacionalnega programa “Za ženske v znanosti”, že 17. leto zapored razpisujeta nacionalni program za “Za ženske v znanosti” 2022, v sklopu katerega bosta trem perspektivnim mladim raziskovalkam podelila štipendijo v enkratnem znesku 5.000 eurov.

Partnerstvo L’ORÉAL – UNESCO “Za ženske v znanosti” deluje na mednarodni ravni že od leta 1998, od leta 2006 pa tudi v Sloveniji, kjer je štipendijo prejelo že 46 slovenskih štipendistk. Partnerja v sklopu programa nagrajujeta mlade perspektivne raziskovalke za njihov prispevek k znanstvenim spoznanjem ter jih hkrati poskušata še dodatno podpreti pri njihovi znanstveni karieri. Iniciative, kakršna je program “Za ženske v znanosti” je ključnega pomena za uresničitev enakopravnosti žensk v znanosti. Program prek podelitve štipendij podpira raziskovalke pri pridobivanju priznanja za njihovo delo znotraj znanstvene skupnosti in v širši javnosti, opozarja na pomen žensk v znanosti, ruši stereotipe in spodbuja mlade raziskovalke, da karierno pot nadaljujejo na področju znanosti.

Gre za edini program, ki s podeljevanjem nagrad in štipendij nagrajuje znanstveno odločnost žensk, ki delujejo v raznolikih okoljih po vsem svetu.

Razpis za nacionalne štipendije L’ORÉAL – UNESCO “Za ženske v znanosti” 2023 je odprt od 3. 10. 2022.

KAKO SE PRIJAVITI?

  • prijavijo se lahko ženske, ki so v študijskem letu 2022/2023 v zadnjem letu doktorskega študija naravoslovnih znanosti, biotehnike ali medicine, ki svoje raziskovanje opravljajo na slovenski raziskovalni instituciji in niso starejše od 35 let,
  • prijave za štipendije so mogoče od 3. oktobra 2022 do vključno 7. novembra 2022.

OBRAZEC ZA PRIJAVO IN RAZPISNI POGOJI SO OBJAVLJENI NA:

https://www.gov.si/zbirke/javne-objave/javni-razpis-razpisa-programa-unesco-loreal-za-zenske-v-znanosti-2023/

POMEMBNI DATUMI:

  • 20. oktober 2022 – informativni pogovor po spletu kot pomoč pri pripravi vloge za prijaviteljice, ki bo potekal od 12.00 do 14.00 ure, povezava bo objavljena na Facebook strani “Za ženske v znanosti”
  • 7. november 2022 – zadnji rok za prijavo nacionalne štipendije
  • 31. januar 2023 – vse kandidatke, ki so se prijavile, prejmejo odločitev
  • marec 2023 – zaključna slovesnost in podelitev štipendij