Naš član Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA) v Bruslju skupaj z Javno agencijo za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS), vabi na dogodek z naslovom “So-ustvarjanje programa Obzorje Evropa: Od strateškega planiranja do razpisov”, ki bo potekal v petek, 31. 3. 2023, od 9.00 do 12.30 ure v Mestnem muzeju Ljubljana.

Namen dogodka je predstaviti celoten proces strateškega programiranja največjega programa za raziskave in inovacije, Obzorje Evropa ter ukrepe ERA (»ERA actions«), ki so v tem času zelo aktualni in predmet številnih razprav v Bruslju in širše.
Evropska komisija je v zaključni fazi posvetovanja z deležniki glede priprave strateškega programskega dokumenta za obdobje 2025-2027, ki bo predstavljal glavne usmeritve za nadaljnje oblikovanje delovnih programov in posledično razpisov za nepovratna EU sredstva. Na dogodku bomo tudi na kratko predstavili, kako deluje Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje v Bruslju (SBRA) v navezi z različnimi pomembnimi evropskimi združenji in različnimi evropskimi institucijam vključno z Evropsko komisijo. Dogodek bomo zaključili z okroglo mizo najvišjih predstavnikov različnih slovenskih znanstvenoraziskovalnih institucij o tematikah tega programa.

Organizator prosi, da se na dogodek prijavite najkasneje do srede, 29. marca 2023, do 18.00 ure.

Prijave na dogodek se zbirajo na spletni strani.

Program konference (možne so spremembe v programu):

8.30 – 9.00 Registracija udeležencev

9.00 – 9.10 Pozdrav organizatorjev (doc. dr. Draško Veselinovič, predsednik upravnega odbora, SBRA, Bruselj ter prof. dr. Mitja Lainščak, direktor ARRS)

9.10 – 10.00 Strateško planiranje in oblikovanje delovnih programov v Obzorju Evropa (po spletu, Niels mayer, European Commission, DG Research and Innovation, Common Startegic Planning & Programming Services)

10.00 – 10.15 Odnosi z različnimi evropskimi institucijami (doc. dr. Drasško Veselinovič, predsednik upravnega odbora, SBRA, Bruselj)

10.15 – 10.30 Odmor

10.30 – 11.10 Ukrepi ERA (Manuel Aleixo, European Commission, HE, DG Research and Innovation, Governance and Implementation)

11.10 – 12.20 Okrogla miza o problematiki slovenskih znanstvenoraziskovalnih organizacij v povezavi z Obzorjem Evropa

  • prof. dr. Maja Ravnikar, direktorica NIB
  • prof. dr. Gregor Majdič, rektor UL
  • prof. dr. Gregor Anderluh, direktor KI
  • dr. Mimi Urbanc, namestnica direktorja ZRC SAZU
  • prof. dr. Dean Korošak, prorektor UM
  • prof. dr. Matjaž Valant, prorektor UNG
  • prof. dr. Janez Povh, direktor JRZ Rudolfovo

Povezoval bo doc. dr. Draško Veselinovič, SBRA, Bruselj.

12.20 – 12.30 Razprava

Konferenca je brezplačna, potekala bo v slovenskem in angleškem jeziku.