Na dogodku Forum RIES 2023 (8. 11. 2023), organiziranem s strani Galician Health Cluster, je potekal tudi poseben dogodek z naslovom “Senior Eco-Nect : Present and Future”. Augusto Álvarez Borras-Masso in Rocio Mosquera Alvarez sta uvodoma delila vpoglede in pobude iz Galicije. Nato so bili predstavljeni izsledki SWOT analize ter Priročnik o srebrni ekonomiji.

Povzetek glavnih dosežkov v prvem delu projekta

  1. 3. študijski obisk v Galiciji, Španija
    • November je prinesel zadnji obisk ekosistema v okviru projekta v Galiciji. Parterji so obiskali številne ustanove, vključno s centrom za rehabilitacijo CEGADI v Santiago de Compostela in Living Lab AFAGA v Vigu. Obisk se je zaključil s sodelovanjem na dogodku #RIES23, kjer so bili predstavljeni rezultati projekta.
  2. Dosežki v prvem polletju projekta
    • Priročnik: Priročnik predstavlja potencial in izzive grajenja na znanju temelječe srebrne ekonomije – kot odgovor na staranje prebivalstva, na podlagi izkušenj v geografskih in sektorskih območjih, ki jih pokriva projekt (slednje vključuje Francijo, Slovenijo, Irsko in Španijo ter dve sektorski področji: dostopni turizem, ki vključuje tudi starejšim prijazno stanovanjsko politiko ter inovacije v športu). Priročnik si lahko naložite tukaj.
    • Priporočila: Priporočila ciljajo na ustvarjanje trajnostnih in starejšim prijaznih rešitev ter vključujejo različna področja: zdravstvo, turizem, šport, rekreacija ter prilagodljiva bivalna okolja. Priporočila si lahko naložite tukaj.
    • SWOT analiza: Raziskava je bila izvedena na podlagi spletne ankete v štirih partnerskih regijah. Analiza je na voljo tukaj.
    • Študija trga: Raziskava ekosistema srebrne ekonomije na ravni EU analizira trenutni položaj starajočega se prebivalstva in njegov vpliv na ekonomske, zdravstvene in socialne kazalce.

Celoten novičnik si lahko preberete tukaj.