Banner - vabilo na dogodek
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje (SBRA), Litvanska povezovalna pisarna za raziskave, razvoj in inovacije v Bruslju (LINO), pisarna NCBR v Bruslju – Business & Science Poland, Univerza Eötvös Loránd, Univerza Corvinus v Budimpešti in Nacionalni urad za raziskave, razvoj in inovacije na Madžarskem vas vabijo na spletna seminarja o varnosti raziskav in tehnologijah z dvojno rabo v EU, ki bosta potekala v četrtek 29. februarja ob 10.00 in v ponedeljek 4. marca ob 14.00.

Evropska komisija je nedavno predstavila dve pobudi, katerih namen je okrepiti raziskovalno varnost EU in obravnavati izzive, ki jih v času geopolitičnih napetosti in transformativnih tehnoloških sprememb predstavljajo tehnologije z dvojno rabo.

Prva pobuda se osredotoča na povečanje varnosti raziskav v EU. Evropska komisija je pripravila predlog priporočila Sveta, katerega namen je zagotoviti večjo jasnost, smernice in podporo državam članicam ter širšemu raziskovalnemu in inovacijskemu sektorju. To naj bi pomagalo pri zmanjševanju tveganj za varnost raziskav ter zagotovilo, da bo mednarodno sodelovanje na področju raziskav in inovacij ostalo odprto in varno.

Druga pobuda, znana kot bela knjiga, opisuje različne možnosti za spodbujanje raziskav in razvoja na področju tehnologij z dvojno rabo. Javni organi, civilna družba, industrija in akademska sfera so v odprtem javnem posvetovanju pozvani, da do 30. aprila 2024 predložijo svoja stališča in tako oblikujejo prihodnje ukrepe Evropske komisije.

Glavni cilj serije spletnih seminarjev je predstaviti in se poglobiti v obe pobudi ter spodbuditi poglobljeno razpravo o ključnih temah varnosti raziskav in tehnologij z dvojno rabo.

Spletna seminarja sta brezplačna, potekala bosta v angleškem jeziku.

Prijavite se preko te spletne strani, program pa je na voljo na tej povezavi.