Vabimo vas na predavanje prof. dr. Tamare Lah Turnšek z naslovom Rak kot pridružena bolezen procesom staranja, preventiva in zdravljenje z naravnimi učinkovinami konoplje, ki bo v torek, 5. marca, ob 18. uri v dvorani Slovenske matice na Kongresnem trgu 8/I v Ljubljani.

V predavanju bodo opisane nedavne raziskave uporabe kanabinoidov, ki potekajo na Nacionalnem inštitutu za biologijo (NIB) v povezavi z glioblastomom (GB), ki je najbolj agresiven med možganskimi in splošnimi rakavimi obolenji.

Raziskovalci so ugotovili, da je med kanabinoidi še posebej učinkovit do sedaj manj raziskan ne-psihoaktivni kanabinoid kanabigerol (CBG) sam ali v kombinaciji s kanabidiolom (CBD, ki zmanjšuje invazivnost, vitalnost, in nazadnje pospeši smrt GB matičnih celic, ki so znano najbolj odporne na standardno terapijo). Preverjena je bila hipoteza mehanizma tega delovanje in predlagana so bila nadaljnja preskušanja in vivo, da bi to formulacijo lahko uporabili kot dopolnilno zdravljenje glioblastoma in morda tudi drugih vrst raka.