Člani Slovenskega inovacijskega stičišča smo se 4. junija 2024 udeležili Senior Eco-Nect Summit ‘Shaping Europe’s Silver Future’. Dogodek je osvetlil področje srebrne ekonomije iz različnih perspektiv.

Predstavljene teme:

  • Julia Wadoux: Policy Manager for AGE Platform Europe.
  • European Excellence Showcase, kjer so bile predstavljene najboljše prakse in projekti na področju srebrne ekonomije.
  • Sledila je okrogla miza z naslovom: Synergies in Silver Sectorial Perspectives on Advancing the Senior Eco-Nect Agenda, v kateri je sodeloval tudi gospod Boris Cizelj. Govorci so se strinjali, da so takšne razprave potrebne večje pozornosti in da bi morale postati ključnega pomena za oblikovanje prihodnosti evropske srebrne ekonomije, ki temelji na znanju in inovacijah.

Zaključni Projektni Sestanek

Naslednji dan je potekal zaključni projektni sestanek, kjer smo partnerji izmenjali predloge za zaključni akcijski načrt.

Dosežki v okviru projekta

Priročnik o srebrni skonomiji

Priročnik, ki predstavlja potenciale in izzive grajenja na znanju temelječe srebrne ekonomije, je rezultat prizadevanj mnogih strokovnjakov. Slovenska ekipa SIS EGIZ je aktivno prispevala k zbiranju podatkov in oblikovanju končnega priročnika. Več o priročniku lahko preberete tukaj.

“Policy Recommendation Report”

Policy Recommendation Report obsega predloge za spodbujanje aktivnega in zdravega staranja. Dokument ponuja celovit pregled strategij in priporočil, ki bodo prispevale k boljši kakovosti življenja starejših prebivalcev. Več o tem poročilu si lahko preberete tukaj.

Skupni akcijski plan

Trenutno smo v fazi kreiranja “Joint Action Plan”, ki bo dolgoročno podpiral razvoj inovativnih ekosistemov na področju srebrne ekonomije. Ta načrt bo pomemben korak k integraciji različnih sektorjev in spodbujanju trajnostnega razvoja. Več o tem načrtu si boste lahko prebrali predvidoma julija 2024.

Zahvala partnerjem

Hvala vsem partnerjem za sodelovanje in prizadevanje pri prepoznavanju ekonomskih in socialnih priložnosti tega pomembnega projekta! Vaša podpora in strokovno znanje sta ključnega pomena za uspeh naših skupnih prizadevanj.

Projektni partnerji so:

  • Eurasanté – Health Cluster
  • Cluster Saúde de Galicia
  • Slovensko inovacijsko stičišče, evropsko gospodarsko interesno združenje
  • European Platform for Sport Innovation (EPSI)
  • European Network for Accessible Tourism (ENAT)
  • Hincks Centre for Entrepreneurship Excellence

Ob zaključku dogodka smo partnerji projekta zavezali k nadaljnjemu sodelovanju in razvoju inovativnih rešitev, ki bodo prispevale k boljši prihodnosti za vse generacije.

Več o samem projektu si lahko preberete tukaj.